Translate

7 Mart 2022 Pazartesi

Mindfulness Nedir?


Mindfulness, en anlaşılır tabiri ile zaman farkındalığı olarak ifade edilir ve yaşanan anda gerçekleşen olayları olduğu gibi anlamak manasına gelir. Kişinin bu yönü geliştikçe amaçlar ve yaşanılanlar netlik kazanır, zihin daha berrak bir hal alır.

Mindfulness nedir diye sorguladığımızda bilinçli farkındalığı

geliştirdiğini ve dikkatimizi tarafsızca yönetebilme yeteneği sunduğunu görürüz. Nerede ve kim olduğumuzu anlamak için kullanılan bu yöntemde geçmiş ya da gelecek düşünülmez, yargılama yapılmaz ve yalnızca o an hissedilir. Yöntemin temelinde farkındalık ve dikkat vardır.

Mindfulness bakış açısı anın tam olarak içine girmek ve yaşanılanları eleştirmekten kaçınmaktır. Kabullenme şeklinde de ifade edilen bu durumda tüm olaylar sevgi ile deneyimlenir. Doğuştan gelmesine karşın zaman içerisinde kaybolan farkındalık gücü bu yöntem ile tekrar açığa çıkar.

Mindfulness’ın İyileştirici Gücü

İkili ilişkilerin düzene girmesinde ve empati yeteneğinin kazanılmasında etkili olan mindfulness’ın iyileştirici gücü üzüntü, stres, kaygı ve depresyon gibi durumlarda ruhun ve zihnin sağlıklı kalabilmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, anksiyeteye iyi gelir, yeme bozukluklarının tedavisinde kullanılır ve ruhsal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan fiziksel hastalıklara karşı etkilidir.

Duyguların dengede kalmasını sağlayan bu yöntem öz farkındalık, kişisel gelişim ve özgüven artışı için faydalıdır. Alacağınız profesyonel mindfulness eğitimi ile olaylar karşısında yapıcı kararlar verme, tepkileri kontrol etmeyi öğrenme, sorumluluk alabilme, hedefe ulaşmak için planlı adımlar atma ve esnek olma gibi özellikler kazanabilirsiniz.

Mindfulness Ne Değildir?

Son dönemlerde sıklıkla duyulan mindfulness uygulaması bir gevşeme tekniği değildir. Yapılan egzersizlerin asıl amacı dikkat geliştirmek olup vücutta ruhsal rahatlama sağlar. Bu teknik bir olumlama tekniği olarak da düşünülür. Ancak kavramın asıl amacı anı olduğu gibi görmektir. Yani olumlama tekniğindeki gibi var olanı gerçekliğin dışında başka bir şeymiş gibi görmeye çalışmak mindfulness için geçerli değildir.

Genellikle insanlar mindfulness uygulamasını hiçbir şey düşünmemek olarak algılarlar. Oysa bu teknikte düşünce vardır ve hepsi yargısız, tarafsız olarak izlenir. İnsanlar gün içinde ortalama 50 ile 60 bin arasında düşünceye sahip olurlar. Önemli olan nokta bunlara doğru bakabilmektir. Burada asıl amaç düşünceleri durdurmak değil onları sakince izleyebilmektir.

Mindfulness Meditasyon Nasıl Yapılır?




Dikkati belli bir noktada toplamak için yapılan mindfulness meditasyon bazı teknikler içerir. Odak, bilinç, nefes gibi kavramlara ağırlık veren bu teknikler ilk etapta 10 dakika ile başlar ve zamanla artarak ilerler.

Doğru olarak yapacağınız meditasyon şu aşamalardan oluşacaktır:

  • Sırtınız dik bir şekilde ve arkaya yaslanmadan sandalyeye oturun. İsterseniz ayakta da yapabilirsiniz.
  • Gözlerinizi kapalı tutun.
  • Tüm dikkatinizi nefesinize verin ve nefesinizin göğsünüzde mi yoksa karnınızda mı toplandığını anlamaya çalışın.
  • Nefes alış verişlerinizi takip edin ve normal olarak nefes alıp vermeyi sürdürün.
  • Nefes alırken dikkatinizi dağıtan düşünceleri fark edin ve bir yandan nefes almayı devam ettirin.
  • Bu durumu birkaç dakika boyunca devam ettirin ve meditasyon yaptığınızın bilincinde olun.

Mindfulness Egzersiz Türleri

Temelde üç çeşit mindfulness terapi türü vardır. Bunlar nefesle, duyularla, düşünceler ve duygularla yapılan egzersizler olarak ayrılır. Nefesle yapılan terapi aslında bir tür meditasyon olarak ifade edilir. Nefes kalitesinin farkına varmak bu türün asıl amacıdır. Nefes egzersizine duygularınızı vermek, duyularla mindfulness egzersizini ifade eder. Vücuttaki duyusal durumlara odaklanılan bu egzersizlerde değişimler hissedilir.

Üçüncü adım olan duygularla ve düşüncelerle mindfulness egzersizi ise zaman içerisinde duyguların ve düşüncelerin nasıl değiştiğine odaklanmayı aşılar. Bu terapiye göre hiçbir şey aynı kalmaz ve bugün yaşanılan duyguların baki olmadığı kabul edilir. Geçmişte yoğun olarak yaşanılan duyguların etkisi bugün hala aynı değildir. Bu gibi detayların farkına varmak ve yaşanılan anın kalitesini artırmak için tam odaklı şekilde mindfulness egzersizler yapılır.

Mindfulness Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?




Yaşama dair yeni bir bakış açısı kazandıran mindfulness bilinçli farkındalık ile kişiler başkalarından bekledikleri şefkatin kendilerinde olduğunu keşfederler. Yargılama ve kendini suçlama gibi alışkanlıkların yerini şefkat alır. Deneyim üzerine kurulu olan bu davranış herkesin kendine özeldir.

Fiziksel rahatsızlıkları bulunan kişiler mindfulness yaptıklarında bu kişilerde doyum oranının daha fazla olduğu görülür. Kronik ağrıları olan bir kişide tedavi etkisi olmasa da onun ağrı ile olan deneyiminde iyileşmeler meydana gelir. Ağrı hissine kaygı ile yaklaşmayan kişi; onu keşfetmek, merak etmek, nazikçe yaklaşmak gibi yeni duygular kazanır.

Ufak değişiklikler ile büyük yenilikler elde etmeyi sağlayan mindfulness sayesinde duygunun, anın ve düşüncenin gelip geçici olduğu daha iyi öğrenilir. Çoğu insan yoğun duygular yaşadığı anlarda kendisini yalnızca o duygudan ibaret zanneder. Özellikle üzüntü verici olaylarda sıklıkla yaşanan bu durum başka anların bir parçasıdır. Bilinçli farkındalık ile kişilerin zor anlarda ayakta kalabilmesi mümkün hale gelir. Doğru şekilde yapılan terapilerle depresyon ve anksiyete atakları önlenir, bunların tekrar etme sıklığı en aza iner. Uygulanan tüm teknikler yaşam kalitesinin artmasını destekler.




Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon, Reiki, Feng Shui Metafizik / Parapsikoloji Mistisizm, Spiritüalizm, Okultizm .Mindfulness Nedir?.. Astroloji Burçlar,fallar,tarot,Rüya Analizi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.

Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.