Birçok kadın, adet dönemlerinden önce veya sırasında karın ağrıları ve krampları gibi menstrüel kramplardan, bulantı, baş ağrısı ve ruh hali değişimlerinden mustariptir.
Menstrüel şikayetler her kadında farklıdır: Bazıları aydan aya rahatsız edici bulurken, diğerleri menstrüel şikayetlerine zorlukla dayanabilmekte ve yaşam kalitelerinde ciddi şekilde sınırlandırılmış hissetmektedir.
Her kadında sadece menstrüel krampların yoğunluğu kendini farklı şekilde göstermekle kalmaz, menstrüel krampların türü de bireysel olarak değişir. Bununla birlikte, birçok kadında menstrüel kramplar adet öncesi sendrom terimi altında özetlenebilir.
Premenstrüel Sendrom (PMS) nedir?
Her kadın zaman zaman baş ağrısı, göğüs ağrısı veya ruh hali değişimleri gibi şikayetlerden şikayetçidir. Türkiye’de yaklaşık her dört kadından üçünde, bu tür şikayetler düzenli olarak – adet başlangıcından önceki günlerde ortaya çıkar. Bu bağlamda adet öncesi sendromdan bahsedilmektedir. Birçok kadın için, günlerden önceki günler bir acıdır. Bu süre boyunca düzenli bir günlük yaşam mümkün değildir. Ancak, hiçbir kadın bu soruna katlanmak ve şikayetleri her ay tekrar “dayanmak” zorunda değildir. Çünkü premenstrüel şikayetler doğal olarak tedavi edilebilir ve etkili bir şekilde rahatlatılabilir.
PMS'nin semptomları nelerdir?
PMS ile ilgili şikayetler çok karmaşık ve çeşitlidir ve sadece
kadından kadına değil aynı zamanda döngüden döngüye değişebilir. Genellikle adet başlangıcından 2 ila 14 gün önce ortaya çıkarlar ve bir dizi fiziksel ve mental semptomdan meydana gelirler. Çoğu kadında adet başladığında kaybolurlar, bazılarında ise adet dönemi boyunca bir iki gün devam ederler.PMS sırasında sık karşılaşılan fiziksel şikayetler:
- Meme ağrısı/göğüslerde hassasiyet
- Alt karın bölgesinde kramplar
- Baş ağrısı,
- Sırt ağrısı
- Hazımsızlık (şişkinlik, ishal, kabızlık)
- Su tutulumuna bağlı kilo alımı
PMS sırasında sık karşılaşılan psikolojik şikayetler:
- Ani ve şiddetli ruh hali değişimleri
- Sinirlilik
- Üzüntü, ağlamaklı olma durumu
- Neşesizlik
- İştah dalgalanmaları, doyumsuz iştah
- Korku, gerginlik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.
Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.