Yemyeşil yaprakları ve kendine has tadıyla pek sevdiğimiz yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan, özellikle balık sofralarının vazgeçilmezlerinden olan rokanın sağlığımız içinde faydaları oldukça fazladır. Önemli bir tüyo ile başlamak istiyorum, tükettiğimiz tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler son derece faydalıdır. Roka da bu sebzelerden biridir ve turpgiller familyasına mensuptur. Faydaları arasında ise;
- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Sindirim sistemini rahatlatır.
- Ter bezlerinden salgılanan kötü kokuyu önlediğine dair bulgulara rastlanmıştır.
- Eklem iltihaplarında, iltihabın atılmasında tedaviye yardımcı olur.
- Karaciğer ve dalak hastalıklarında iyileşmeye yardımcı özelliktedir.
- Düzenli tüketimi güç ve zindelik sağlayabilir.
Rokanın Saksı Ve Toprak Seçimi
- Roka, organik maddeler bakımından zengin topraklarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı buluyor, bu sebeple roka yetiştirmek için torflu toprakları seçmeniz tavsiye ediliyor.
- Saksı seçiminde ise toprağın nem dengesini sağlayabilecek şekilde altında delikler ve tabla bulunan, drenajlı saksıları tercih etmeniz öneriliyor.
- Ekeceğiniz tohumlar arasında bırakmanız gereken mesafeyi de hesaba katarak hareket etmeniz de önemli olduğundan roka yetiştirmek için uzun dikdörtgen saksıları tercih etmeniz çok daha doğru bir seçenek oluyor.
- Ancak elinizde yuvarlak saksılar varsa tabii ki mesafeye dikkat ederek onları da değerlendirebilirsiniz, benden söylemesi.
Rokanın Ekimi Nasıl Yapılır?
- Temin ettiğiniz verimli roka tohumlarını ekimden 1 gün önce nemli bir bezin içinde bekleterek çimlenme hızını artırın ve işe koyulun.
- 1 gün sonra dikkatlice nemli bezden ayırdığınız tohumları, içini toprakla doldurduğunuz saksının üzerine en az 2'şer santimetre ara bırakacak toprağa yerleştirin.
- Üzerine çok olmayacak şekilde toprak serpiştirin, toprağı bastırmamaya özen gösterin. Ardından can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin.
Sulama İşleminin Yapılması
- Roka tohumlarını toprakla buluşturduk, can suyunu da verdik, tabii işimiz bitmedi!
- Rokalarınızın sağlıkla büyüyüp gelişmesi için sulama sıklığınıza ve miktarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor.
- Roka, nemli topraklarda yetişebilen ve suyu seven bir bitki olduğundan onu susuz bırakmamalı, her gün düzenli olarak sulamalısınız.
- Sulama için sabah erken saatleri ya da akşam, havanın serinlemeye başladığı zamanları tercih edebilirsiniz.
- Her gün aynı saatte ve aynı miktarda suyla sulama yapmanız bitkiden alacağınız verimi artıracaktır, aklınızda bulunsun.
- Aynı şekilde bitkiyi sulamak için kullanacağınız suyu musluktan doğrudan almak yerine önceden sulama kabına koyup dinlendirmeniz ve dinlendirilmiş suyla sulama yapmanız da olumlu etki yapacaktır, aklınızda bulunsun.
Saksıda Rokanın Ortamı Nasıl Olmalı?
- Roka ektiğiniz saksıları evde nereye konumlandıracağınız da bir başka önemli konu.
- Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor.
- Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
- Bunun yanında bitkiyi şiddetli rüzgar ve esintilerden korumanız da büyük önem taşıyor.
- Zira roka, hem aşırı sıcaklardan hem de aşırı soğuklardan hoşlanmayan bir bitki, bizden söylemesi.
Mutlu Son! Hasat Zamanı
- Yetiştirdiğiniz rokaların yaprakları tüketilecek büyüklüğe ulaştığında, yaklaşık 40-45 gün sonra, dikkatli bir şekilde hasat etmeye başlayabilirsiniz.
- Bitkinin köklerini zedelemeden, bir makas ya da bıçak yardımıyla dikkatlice saksıdan çıkarmanız doğru olacaktır.
- Roka da diğer tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi hassas bir bitki olduğundan her seferinde tüketeceğiniz kadarını hasat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
- Eğer tüketebileceğinizden fazlasını hasat ettiyseniz buzdolabında ya da gölge ve serin bir alanda muhafaza etmeye özen göstermeyi de unutmamalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.
Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.