Kudret Narının mucizevi faydalarını biliyor musunuz?
Kudret Narı, tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle gıda olarak yetiştirilen bir bitkidir. Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmekte, Türkiye’nin genellikle Yalova ve Bursa civarında bulunmaktadır.
Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik şeklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.
Etkileri
İnanılamayacak derecede mucizevari faydalarından dolayı Kudret Narı her geçen gün daha fazla aranan şifalı bir bitkidir. Çok kişilerin uyguladıklarında şaşırtıcı sonuçlar aldıkları doğal bir ilaçtır.
Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Ancak bu maddelerin ne kadarının hazırlanan sıvıya geçtiği ve alınan gıda veya sıvıdan ne kadarının barsaklardan emildiği bilinmemektedir.
Meyveleri momordican adında acı bir madde, uçucu yağ ve reçine içerir. Latince’de momordica ısırmak anlamına gelir. Yapraklarının adeta yenik gibi durmasından dolayı bu isim verilmiştir. Bitkinin bütün kısımları ve öz suyu çok acıdır. Yüzyıllardır hastalıklarda şifa kaynağı olarak kullanılır.
Kudret Narının Kullanım Şekli ve Kullanım Dozu:
Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve ezilir, bir miktar balla karıştırılıp sabahları aç karnına yenilir. Bu şekilde en az 41 gün kullanılır. Taze meyve bulunmayan mevsimde ise halis zeytinyağı içinde bekletilen kudret narı aynı şekilde kullanılabilir. Sabah ve akşam, yemek öncesi bir tatlı kaşığı alınır.
Yanık ve cilt yaraları için lapa haline getirilerek cilde uygulanır.
Çekirdeklerinin kullanımında ise yıkanarak temizlenen çekirdekler ikiye ayrılır ve saf zeytinyağı içinde bekletilerek elde edilen karışım kullanılabilir.
Meyvesinin kabukları kurutularak toz haline getirilerek de kullanılabilir.
Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Diğer İsimleri: Papara, Acayip elma, Momordica charantina, Balsam apple, Momordica
Toplanması-Saklanması: Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya macunu yapılabilir.
Kudret Narının Başlıca Faydaları
Yüzyıllardır birçok hastalığın, özellikle de mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan kudret narının vücut sağlığı için birçok faydasının olduğu biliniyor. İşte doğanın mucize bitkisi kudret narının faydaları…
* Hücre yeniler.
* Karaciğeri güçlendirir.
* Barsak tembelliğini giderir.
* Rahim yaralarına faydalıdır.
* Yanık ve yaralara lapası vurulur.
* Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
* Egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.
* Yaprakları mide ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
* Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.
* Mide ve bağırsak ülseri şikayetlerini azaltır.* Kandaki şeker oranını düşürücü etkileri ile şeker hastalığına karşı faydalıdır.
* Kolit – Ülser – 12 parmak – Gastrit, Asit fazlası gibi mide-barsak sistemine bağlı tüm hastalıkları kalıcı ve kesin tedavi eder.
Kudret Narı Ne İşe Yarar?
Kudret narı ile sindirim sistemi hastalıkları’na doğal destek sağlanabilir.
Mide için: Kudret narı mide bağırsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir.
Ülser, gastrit, kolit, kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. Kırk gün süreyle kür yapılması önerilmektedir.
Yaraların iyileşmesi için: Kudret narı iyi bir doğal alternatiftir. Kadınlarda görülen vajina yaraları için zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kullanılabilir.
Egzama ve sedef ve diğer cilt hastalıklarına iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.
Antibiyotik etkisi: Kudret narının antibiyotik etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan Lutein ve lycopene tümörün büyümesini engellemektedir.
Karaciğerin dostudur: Karaciğeri destekler.
Kan şekerini kontrolde tutar: Mide problemleri ve kan şekerinin kontrolü için yaygın olarak kullanılır.
Bağırsakları çalıştırır: Bağırsak tembelliğini giderir.
Hücreleri yeniler: Kudret narının hücre yenileyici özelliği de bulunmaktadır.
Kabızlığı giderir: Ülser, gastrit, kolit ve kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılır. 40 gün süreyle kür yapılması önerilir.
Şeker hastalığında: Kudret narı şeker rahatsızlığına karşı da faydalıdır. Geleneksel Çin Tıbbında kudret narından yapılan ekstrenin şeker hastalığına olumlu etkiler yaptığı, yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Kudret narının içinde bulunan dört maddenin şekeri düzenlediği, bu araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Enerji metabolizmasını düzenleyen ve şekerin hücre içine girmesini sağlayan enzim olan AMKP’yi kudret narından elde edilen maddenin aktivite ettiği belirtilmiştir. Kudret narı bu enzimin aktivitesini artırarak şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır. Kudret narının diğer sentetik şekerlerin neden olduğu yan etkileri içermemesi de önemlidir.
Dolama iltihabında kudret narı kullanılması:
Dolama, parmaklarda, tırnak çevresinde oluşan bir iltihaplanmadır.Dolama gibi iyileşmek bilmeyen yaraların iyileştirilmesinde kudret narının mucizevari etkisi vardır.
Dolama olan parmağa zeytinyağlı kudret narı merhemi sürülür ve bir bezle bağlanır. Birkaç gün içinde iltihap tamamen kurur.
Tedavisi mümkün olmayan açık yaralarda nasıl tatbik edilir:
Aylarca geçmek bilmeyen yarayı çok kısa bir sürede iyileştirir.
Zeytinyağı ile hazırlanmış hazır ilaçtan bir parça alıp yara üzerine konulur. Sonra yara bir bez ile sarılır. Günde bir defa değiştirmek, yenilemek gerekir. Bir hafta içinde yüzde yüz, kesin olarak yaranın iyileştiği görülür.
Kudret narı ayrıca hemoroid yani basur hastalıklarında da kullanılır.
Kansere karşı etkili:
Kudret narı, Amerika’da Kanser Araştırmaları Derneği’nin yayın organı “Canser Research” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre kanser hücrelerinin yayılmasını, gelişip bölünmesini önlemekte; dünyanın birçok yerinde ise mide hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Aynı zamanda kudret narının antibiyotik etkisinin olduğu, lutein ve lycopene içeriği tümör büyümesini engelleyici özellikte olduğu da bildirilmektedir.
Kudret narı tropikal bağlarda ve asmalarda yetişen bir meyvedir. Meme kanseri hücrelerinin gelişmesini önlemektedir. BBC’nin internet sitesinde yer alan habere göre, ileride kudret narının meme kanserini önleyici bir madde olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Söz konusu ekstrenin hücre iletişim kanallarının birçoğunda etken olduğunu söyleyen Saint Louis Üniversitesi Patoloji Profesörü Ratna B. Ray, meme kanseri hastalarında hastalığın nüksetmesini önlemek için gıdalarda bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ifade etmiştir.
Nazım Tanrıkulu, kudret narının safra artırıcı, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarını giderici, tip 2 diyabette şeker düşürücü etkilerinin olduğunu söylemektedir. Bunun dışında kudret narından hazırlanan karışım; yara, yanık, çıban, egzama, dolama gibi yaraları tedavi etmektedir. Fakat yumurtlamayı azaltıcı etkisinden dolayı hamile kalmak isteyenler ve kısırlık tedavisi görenlerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.
Düşük ve kanama ihtimalini artırdığı için bu desteği hamilelerin kullanması uygun değildir.
New York Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kudret narında HIV virüsünün çoğalmasını engelleyen bir protein keşfedildiği bildirilmektedir.
Filipinler’de Etkileri
Özellikle Filipinlerde şifalı olduğuna inanılarak, çok yetiştirilen bir bitkidir kudret narı. Acımsı tadına karşın, birçok Filipin yemeğinde kullanılmaktadır. Filipinlerde yerel adı Ampalaya’dır. Batı ülkelerinde acı kavun (bitter melon), acı kabak (bitter gourd), Afrika hıyarı (African cucumber), balsam elması (balsam apple) veya balsam armudu (balsam pear) olarak adlandırılır. Filipinlerde kudret narının faydalı olduğu birçok hastalık olduğuna inanılmaktadır.
Yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiler, hemoroit şişliklerini indirmektedir.
Yapraktan elde edilen çözelti iyi bir öksürük kesici ve ateş düşürücüdür, aynı zamanda pürgatif (barsak boşaltıcı) ve antihelmintik (barsak kurtlarına karşı) etkiye sahiptir.
Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Kudret narı antimikrobial etki gösterdiğinden, iltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır.
Son yayınlarda, substans Q içerdiğinden AİDS tedavisinde değerli olabileceği bildirilmiştir.
Yukarıda yazılı etkiler, henüz bilimsel çalışmalar ile tam olarak ispatlanamamıştır, ancak bunların aksi de gösterilememiştir.
Yalnız Tip 2 diabetes mellitus (şeker) hastalığında, kudret narının şeker düşürücü etkisi olduğu gösterilmiştir. Bitki bünyesinde bulunan momordicin bitki insülini olarak da anılmaktadır. Bitkinin yaprak ve meyvesindeki acı tadı veren bu madde, Tip 2 diabetiklilerde, kan şeker seviyesini düşürmektedir. Bu bitkinin etkisi ile pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerin arttığı gösterilmiştir. Bu etki, gerek kaynatılmış yapraklarda, gerek sıvı çıkarılarak hazırlanan kapsül ve tabletlerde, gerek doğrudan hazırlanan kudret narı çaylarında gözlenmektedir. Bu nedenle farmakolojik yolla hazırlananlara gereksinim olmadan, şeker hastaları kendi hazırladıkları çay veya yaprakları kullanabilirler.
Filipinler Sağlık Bakanlığı onaylı, ‘Kudret Narı Çözeltisi’ şu şekilde hazırlanmalıdır:
1.Yaprakları yıkayıp, bıçak ile ufak parçalar halinde doğrayınız.
2. İki bardak dolusu su içine, 6 tatlı kaşığı dolusu doğranmış yaprağı ilave ediniz.
3. Hazırlanan karışımı 15 dakika ağzı açık bir kapta kaynatınız.
4. Soğuttuktan sonra süzünüz.
5. Günde 3 defa, her seferinde, 1 fincanın üçte biri kadar, hazırlanan ekstreden içiniz.
Bir diğer yöntem, Kudret Narı sürgünleri, kaynatılarak sabah akşam yarım fincan yenilebilir.
Amozon’da yerliler, bahçelerinde kudret narını yiyecek ve ilaç olarak yetiştirmektedirler. Bitkinin yaprak ve meyvelerini pişirdikleri fasulye yemeğinin içine koymakta, sonra tuz ilave ederek acı tadı azaltmaktadırlar.
Brezilya’da, Kudret Narı, tümörlerde, yaralarda, romatizmada, sıtmada, adet problemlerinde, şeker hastalığında, kolikte, ateşli durumlarda ve barsak kurtlarına karşı kullanılmaktadır. Ayrıca çocuk düşürmek için ve afrodizyak (cinsel iştahı arttırıcı), deri hastalıkları, egzama, uyuzda da kullanılmaktadır.
Meksika’da bitkinin bütün kısımları şeker hastalığında, dizanteride kullanılmakta, köklerinin ise afrodizyak olduğuna inanılmaktadır.
Peru’da bitkinin yaprakları ve bütün toprak üstü kısmı, kızamık, sıtma ve her türlü iltihabi olayda kullanılmaktadır.
Nikaragua’da yapraklar, mide ağrısı, ateşlenme durumunda, şeker hastalığında, soğuk algınlığı, öksürük, baş ağrısı, sıtma, deri hastalıkları, adet bozukluklarında, ağrı, hipertansiyon iltihabi olaylarda ve doğum sırasında yardımcı olmak üzere kullanılır.
Geleneksel Çin tababetinde, bu sebze iştah açıcı, mide-barsak iltihaplarında ve meme kanserine engel olmak için kullanılmaktadır.
Tokyo’da bu bitkiyi pazardan temin etmek mümkün olduğu gibi, birçok restoranda kudret narı ile yapılan yemekler bulunmaktadır.
Türkiye’de kullanılan reçetesi şöyledir:
Bir adet olgunlaşmış kudret narı, küçük parçalar halinde doğranarak yarım litrelik bir şişeye koyulur. Üstüne de zeytinyağı doldurularak şişe güneşte bırakılır. Bir kaç hafta içinde kudret narları yumuşayıp pelte haline gelir. Bundan sonra kullanıma hazırdır.
Kudret narıyla hazırlanan bu ilaç; mayasılda, egzamada ve ciltteki yaralarda çok yararlıdır. Bu yağ, sabah ve akşam doğrudan yaranın üstüne sürüldüğünde, bir kaç gün içinde yara iyileşir.
Ballı Kudret Narı’nın mideye faydaları
Kudret narı mide bağırsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir. Ülser, gastrit, kolit, kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. Kırk gün süreyle kür yapılması önerilmektedir.
Yaraların iyileşmesi için kudret narı iyi bir doğal alternatiftir. Kadınlarda görülen vajina yaraları için zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kullanılabilir.
Egzama ve sedefe iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.
Kudret Narının Kullanım Şekli Nasıldır?
Taze meyve için: Kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebilir. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta ezilir, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yenilir. Üzerine hiçbir şey kullanılmaz. Kudret narı bitkisinin kullanılan kısmı meyveleridir. Çekirdekleri zehirli olabileceğinden çekirdeklerinden temizlenerek kullanılması gerekir.
Tazesinin olmadığı zaman: Önce çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılır. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayın. Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncaları olabilecektir, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımı daha uygundur: Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emmektedir.
Halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yenilir. Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyağı ile konulur. Ağzı kapatılan kavanoz bir ay bekletilir. Daha sonra aç karnına yemeklerden önce alınması önerilmektedir. Hastanın rahatsızlığının şiddetine göre günde üç öğünden önce aç karnına bir kaşık alınabilir.
Nasıl tüketilir?
Tıbbî ve aromatik bitki uzmanı Nazım Tanrıkulu’na göre, kudret narı şu şekilde kullanılır: Meyveler olgunlaştığında küçük küçük doğranarak cam kavanoza doldurulur. 2-3 gün sonunda acı su süzülür. (Bu işlem yapılmazsa bulandırıcı kokusundan dolayı kullanamayabilirler.) 100 gr tartılır. İyice olgunlaşmış taze kudret narlarının içindeki kırmızı zarla kaplı tohumlar alınır ve küçük küçük doğranır. Üzerine 1000 gr zeytinyağı veya bal eklenir. 3-6 hafta güneşte bekletilir. Hazırlanan bu karışım günde iki defa, sabah akşam yemeklerden yarım saat önce bir tatlı kaşığı alınır. Hazırlanan karışım yaralara da merhem gibi sürülür.
Bunun dışında, kudret narının olgunlaşmamış hali, suda kaynatılır ve içilir. Bu kullanım şekli daha çok şeker hastaları için tavsiye edilmektedir. Kudret narını, meyve gibi yemek de mümkündür. Ekşi ve acı tat sevenler bu meyvenin tanelerini salatalarda da kullanabilir.
Kudret Narı Yağının Yapılışı: 1 adet olgunlaşmış kudret narı, küçük parçalar halinde doğranarak yarım litrelik bir şişeye koyulur. Üstüne de zeytinyağı doldurularak şişe güneşte bırakılır. Birkaç hafta içinde kudret narları yumuşayıp pelte haline gelir. Bundan sonra kullanıma hazırdır.
İçindekiler: Bileşiminde rezin müshil bir etkiye sahip bir bileşik olan momordicin bulunur.
* Kudret narıyla hazırlanan, yukarıda tarifi verilmiş olan kudret narı yağı, mayasılda, egzamada ve ciltteki yaralarda çok yararlıdır. Bu yağ sabah ve akşam doğrudan yaranın üstüne sürüldüğünde, bir kaç gün içinde yara iyileşir.
* Mide ülserine karşı kullanılır. Ayrıca haricen yara, yanık, kesik ve egzamada güvenle kullanılabilir.
Kullanılışı: Yağ kötü kokulu ve mide bulandırıcı bir tadı olduğundan sadece, kesme şeker üzerine 3-4 damla damlatılarak mide ülserine karşı kullanılır.
Kudret Narı, tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle gıda olarak yetiştirilen bir bitkidir. Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmekte, Türkiye’nin genellikle Yalova ve Bursa civarında bulunmaktadır.
Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik şeklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.
Etkileri
İnanılamayacak derecede mucizevari faydalarından dolayı Kudret Narı her geçen gün daha fazla aranan şifalı bir bitkidir. Çok kişilerin uyguladıklarında şaşırtıcı sonuçlar aldıkları doğal bir ilaçtır.
Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Ancak bu maddelerin ne kadarının hazırlanan sıvıya geçtiği ve alınan gıda veya sıvıdan ne kadarının barsaklardan emildiği bilinmemektedir.
Meyveleri momordican adında acı bir madde, uçucu yağ ve reçine içerir. Latince’de momordica ısırmak anlamına gelir. Yapraklarının adeta yenik gibi durmasından dolayı bu isim verilmiştir. Bitkinin bütün kısımları ve öz suyu çok acıdır. Yüzyıllardır hastalıklarda şifa kaynağı olarak kullanılır.
Kudret Narının Kullanım Şekli ve Kullanım Dozu:
Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve ezilir, bir miktar balla karıştırılıp sabahları aç karnına yenilir. Bu şekilde en az 41 gün kullanılır. Taze meyve bulunmayan mevsimde ise halis zeytinyağı içinde bekletilen kudret narı aynı şekilde kullanılabilir. Sabah ve akşam, yemek öncesi bir tatlı kaşığı alınır.
Yanık ve cilt yaraları için lapa haline getirilerek cilde uygulanır.
Çekirdeklerinin kullanımında ise yıkanarak temizlenen çekirdekler ikiye ayrılır ve saf zeytinyağı içinde bekletilerek elde edilen karışım kullanılabilir.
Meyvesinin kabukları kurutularak toz haline getirilerek de kullanılabilir.
Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Diğer İsimleri: Papara, Acayip elma, Momordica charantina, Balsam apple, Momordica
Toplanması-Saklanması: Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya macunu yapılabilir.
Kudret Narının Başlıca Faydaları
Yüzyıllardır birçok hastalığın, özellikle de mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan kudret narının vücut sağlığı için birçok faydasının olduğu biliniyor. İşte doğanın mucize bitkisi kudret narının faydaları…
* Hücre yeniler.
* Karaciğeri güçlendirir.
* Barsak tembelliğini giderir.
* Rahim yaralarına faydalıdır.
* Yanık ve yaralara lapası vurulur.
* Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
* Egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.
* Yaprakları mide ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
* Aynı zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.
* Mide ve bağırsak ülseri şikayetlerini azaltır.* Kandaki şeker oranını düşürücü etkileri ile şeker hastalığına karşı faydalıdır.
* Kolit – Ülser – 12 parmak – Gastrit, Asit fazlası gibi mide-barsak sistemine bağlı tüm hastalıkları kalıcı ve kesin tedavi eder.
Kudret Narı Ne İşe Yarar?
Kudret narı ile sindirim sistemi hastalıkları’na doğal destek sağlanabilir.
Mide için: Kudret narı mide bağırsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir.
Ülser, gastrit, kolit, kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. Kırk gün süreyle kür yapılması önerilmektedir.
Yaraların iyileşmesi için: Kudret narı iyi bir doğal alternatiftir. Kadınlarda görülen vajina yaraları için zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kullanılabilir.
Egzama ve sedef ve diğer cilt hastalıklarına iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.
Antibiyotik etkisi: Kudret narının antibiyotik etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan Lutein ve lycopene tümörün büyümesini engellemektedir.
Karaciğerin dostudur: Karaciğeri destekler.
Kan şekerini kontrolde tutar: Mide problemleri ve kan şekerinin kontrolü için yaygın olarak kullanılır.
Bağırsakları çalıştırır: Bağırsak tembelliğini giderir.
Hücreleri yeniler: Kudret narının hücre yenileyici özelliği de bulunmaktadır.
Kabızlığı giderir: Ülser, gastrit, kolit ve kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılır. 40 gün süreyle kür yapılması önerilir.
Şeker hastalığında: Kudret narı şeker rahatsızlığına karşı da faydalıdır. Geleneksel Çin Tıbbında kudret narından yapılan ekstrenin şeker hastalığına olumlu etkiler yaptığı, yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Kudret narının içinde bulunan dört maddenin şekeri düzenlediği, bu araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Enerji metabolizmasını düzenleyen ve şekerin hücre içine girmesini sağlayan enzim olan AMKP’yi kudret narından elde edilen maddenin aktivite ettiği belirtilmiştir. Kudret narı bu enzimin aktivitesini artırarak şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır. Kudret narının diğer sentetik şekerlerin neden olduğu yan etkileri içermemesi de önemlidir.
Dolama iltihabında kudret narı kullanılması:
Dolama, parmaklarda, tırnak çevresinde oluşan bir iltihaplanmadır.Dolama gibi iyileşmek bilmeyen yaraların iyileştirilmesinde kudret narının mucizevari etkisi vardır.
Dolama olan parmağa zeytinyağlı kudret narı merhemi sürülür ve bir bezle bağlanır. Birkaç gün içinde iltihap tamamen kurur.
Tedavisi mümkün olmayan açık yaralarda nasıl tatbik edilir:
Aylarca geçmek bilmeyen yarayı çok kısa bir sürede iyileştirir.
Zeytinyağı ile hazırlanmış hazır ilaçtan bir parça alıp yara üzerine konulur. Sonra yara bir bez ile sarılır. Günde bir defa değiştirmek, yenilemek gerekir. Bir hafta içinde yüzde yüz, kesin olarak yaranın iyileştiği görülür.
Kudret narı ayrıca hemoroid yani basur hastalıklarında da kullanılır.
Kansere karşı etkili:
Kudret narı, Amerika’da Kanser Araştırmaları Derneği’nin yayın organı “Canser Research” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre kanser hücrelerinin yayılmasını, gelişip bölünmesini önlemekte; dünyanın birçok yerinde ise mide hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Aynı zamanda kudret narının antibiyotik etkisinin olduğu, lutein ve lycopene içeriği tümör büyümesini engelleyici özellikte olduğu da bildirilmektedir.
Kudret narı tropikal bağlarda ve asmalarda yetişen bir meyvedir. Meme kanseri hücrelerinin gelişmesini önlemektedir. BBC’nin internet sitesinde yer alan habere göre, ileride kudret narının meme kanserini önleyici bir madde olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Söz konusu ekstrenin hücre iletişim kanallarının birçoğunda etken olduğunu söyleyen Saint Louis Üniversitesi Patoloji Profesörü Ratna B. Ray, meme kanseri hastalarında hastalığın nüksetmesini önlemek için gıdalarda bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ifade etmiştir.
Nazım Tanrıkulu, kudret narının safra artırıcı, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarını giderici, tip 2 diyabette şeker düşürücü etkilerinin olduğunu söylemektedir. Bunun dışında kudret narından hazırlanan karışım; yara, yanık, çıban, egzama, dolama gibi yaraları tedavi etmektedir. Fakat yumurtlamayı azaltıcı etkisinden dolayı hamile kalmak isteyenler ve kısırlık tedavisi görenlerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.
Düşük ve kanama ihtimalini artırdığı için bu desteği hamilelerin kullanması uygun değildir.
New York Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kudret narında HIV virüsünün çoğalmasını engelleyen bir protein keşfedildiği bildirilmektedir.
Filipinler’de Etkileri
Özellikle Filipinlerde şifalı olduğuna inanılarak, çok yetiştirilen bir bitkidir kudret narı. Acımsı tadına karşın, birçok Filipin yemeğinde kullanılmaktadır. Filipinlerde yerel adı Ampalaya’dır. Batı ülkelerinde acı kavun (bitter melon), acı kabak (bitter gourd), Afrika hıyarı (African cucumber), balsam elması (balsam apple) veya balsam armudu (balsam pear) olarak adlandırılır. Filipinlerde kudret narının faydalı olduğu birçok hastalık olduğuna inanılmaktadır.
Yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiler, hemoroit şişliklerini indirmektedir.
Yapraktan elde edilen çözelti iyi bir öksürük kesici ve ateş düşürücüdür, aynı zamanda pürgatif (barsak boşaltıcı) ve antihelmintik (barsak kurtlarına karşı) etkiye sahiptir.
Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Kudret narı antimikrobial etki gösterdiğinden, iltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır.
Son yayınlarda, substans Q içerdiğinden AİDS tedavisinde değerli olabileceği bildirilmiştir.
Yukarıda yazılı etkiler, henüz bilimsel çalışmalar ile tam olarak ispatlanamamıştır, ancak bunların aksi de gösterilememiştir.
Yalnız Tip 2 diabetes mellitus (şeker) hastalığında, kudret narının şeker düşürücü etkisi olduğu gösterilmiştir. Bitki bünyesinde bulunan momordicin bitki insülini olarak da anılmaktadır. Bitkinin yaprak ve meyvesindeki acı tadı veren bu madde, Tip 2 diabetiklilerde, kan şeker seviyesini düşürmektedir. Bu bitkinin etkisi ile pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerin arttığı gösterilmiştir. Bu etki, gerek kaynatılmış yapraklarda, gerek sıvı çıkarılarak hazırlanan kapsül ve tabletlerde, gerek doğrudan hazırlanan kudret narı çaylarında gözlenmektedir. Bu nedenle farmakolojik yolla hazırlananlara gereksinim olmadan, şeker hastaları kendi hazırladıkları çay veya yaprakları kullanabilirler.
Filipinler Sağlık Bakanlığı onaylı, ‘Kudret Narı Çözeltisi’ şu şekilde hazırlanmalıdır:
1.Yaprakları yıkayıp, bıçak ile ufak parçalar halinde doğrayınız.
2. İki bardak dolusu su içine, 6 tatlı kaşığı dolusu doğranmış yaprağı ilave ediniz.
3. Hazırlanan karışımı 15 dakika ağzı açık bir kapta kaynatınız.
4. Soğuttuktan sonra süzünüz.
5. Günde 3 defa, her seferinde, 1 fincanın üçte biri kadar, hazırlanan ekstreden içiniz.
Bir diğer yöntem, Kudret Narı sürgünleri, kaynatılarak sabah akşam yarım fincan yenilebilir.
Amozon’da yerliler, bahçelerinde kudret narını yiyecek ve ilaç olarak yetiştirmektedirler. Bitkinin yaprak ve meyvelerini pişirdikleri fasulye yemeğinin içine koymakta, sonra tuz ilave ederek acı tadı azaltmaktadırlar.
Brezilya’da, Kudret Narı, tümörlerde, yaralarda, romatizmada, sıtmada, adet problemlerinde, şeker hastalığında, kolikte, ateşli durumlarda ve barsak kurtlarına karşı kullanılmaktadır. Ayrıca çocuk düşürmek için ve afrodizyak (cinsel iştahı arttırıcı), deri hastalıkları, egzama, uyuzda da kullanılmaktadır.
Meksika’da bitkinin bütün kısımları şeker hastalığında, dizanteride kullanılmakta, köklerinin ise afrodizyak olduğuna inanılmaktadır.
Peru’da bitkinin yaprakları ve bütün toprak üstü kısmı, kızamık, sıtma ve her türlü iltihabi olayda kullanılmaktadır.
Nikaragua’da yapraklar, mide ağrısı, ateşlenme durumunda, şeker hastalığında, soğuk algınlığı, öksürük, baş ağrısı, sıtma, deri hastalıkları, adet bozukluklarında, ağrı, hipertansiyon iltihabi olaylarda ve doğum sırasında yardımcı olmak üzere kullanılır.
Geleneksel Çin tababetinde, bu sebze iştah açıcı, mide-barsak iltihaplarında ve meme kanserine engel olmak için kullanılmaktadır.
Tokyo’da bu bitkiyi pazardan temin etmek mümkün olduğu gibi, birçok restoranda kudret narı ile yapılan yemekler bulunmaktadır.
Türkiye’de kullanılan reçetesi şöyledir:
Bir adet olgunlaşmış kudret narı, küçük parçalar halinde doğranarak yarım litrelik bir şişeye koyulur. Üstüne de zeytinyağı doldurularak şişe güneşte bırakılır. Bir kaç hafta içinde kudret narları yumuşayıp pelte haline gelir. Bundan sonra kullanıma hazırdır.
Kudret narıyla hazırlanan bu ilaç; mayasılda, egzamada ve ciltteki yaralarda çok yararlıdır. Bu yağ, sabah ve akşam doğrudan yaranın üstüne sürüldüğünde, bir kaç gün içinde yara iyileşir.
Ballı Kudret Narı’nın mideye faydaları
Kudret narı mide bağırsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir. Ülser, gastrit, kolit, kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. Kırk gün süreyle kür yapılması önerilmektedir.
Yaraların iyileşmesi için kudret narı iyi bir doğal alternatiftir. Kadınlarda görülen vajina yaraları için zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kullanılabilir.
Egzama ve sedefe iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.
Kudret Narının Kullanım Şekli Nasıldır?
Taze meyve için: Kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebilir. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta ezilir, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yenilir. Üzerine hiçbir şey kullanılmaz. Kudret narı bitkisinin kullanılan kısmı meyveleridir. Çekirdekleri zehirli olabileceğinden çekirdeklerinden temizlenerek kullanılması gerekir.
Tazesinin olmadığı zaman: Önce çekirdekleri temizlenen kudret narı, küçük küçük doğrandıktan sonra bir kiloluk bala karıştırılır. Ağzı kapalı şekilde bir ay kadar bekletilen karışım, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayın. Şeker hastalarının bu karışımı almalarının sakıncaları olabilecektir, bu nedenle zeytinyağı ile kullanımı daha uygundur: Zeytinyağı, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emmektedir.
Halis zeytinyağı içinde 6 ay bekletilen kudret narı ise her sabah bir çorba kaşığı tabağa konularak, 1 çorba kaşığı süzme balla karıştırılarak aç karna yenilir. Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyağı ile konulur. Ağzı kapatılan kavanoz bir ay bekletilir. Daha sonra aç karnına yemeklerden önce alınması önerilmektedir. Hastanın rahatsızlığının şiddetine göre günde üç öğünden önce aç karnına bir kaşık alınabilir.
Nasıl tüketilir?
Tıbbî ve aromatik bitki uzmanı Nazım Tanrıkulu’na göre, kudret narı şu şekilde kullanılır: Meyveler olgunlaştığında küçük küçük doğranarak cam kavanoza doldurulur. 2-3 gün sonunda acı su süzülür. (Bu işlem yapılmazsa bulandırıcı kokusundan dolayı kullanamayabilirler.) 100 gr tartılır. İyice olgunlaşmış taze kudret narlarının içindeki kırmızı zarla kaplı tohumlar alınır ve küçük küçük doğranır. Üzerine 1000 gr zeytinyağı veya bal eklenir. 3-6 hafta güneşte bekletilir. Hazırlanan bu karışım günde iki defa, sabah akşam yemeklerden yarım saat önce bir tatlı kaşığı alınır. Hazırlanan karışım yaralara da merhem gibi sürülür.
Bunun dışında, kudret narının olgunlaşmamış hali, suda kaynatılır ve içilir. Bu kullanım şekli daha çok şeker hastaları için tavsiye edilmektedir. Kudret narını, meyve gibi yemek de mümkündür. Ekşi ve acı tat sevenler bu meyvenin tanelerini salatalarda da kullanabilir.
Kudret Narı Yağının Yapılışı: 1 adet olgunlaşmış kudret narı, küçük parçalar halinde doğranarak yarım litrelik bir şişeye koyulur. Üstüne de zeytinyağı doldurularak şişe güneşte bırakılır. Birkaç hafta içinde kudret narları yumuşayıp pelte haline gelir. Bundan sonra kullanıma hazırdır.
İçindekiler: Bileşiminde rezin müshil bir etkiye sahip bir bileşik olan momordicin bulunur.
* Kudret narıyla hazırlanan, yukarıda tarifi verilmiş olan kudret narı yağı, mayasılda, egzamada ve ciltteki yaralarda çok yararlıdır. Bu yağ sabah ve akşam doğrudan yaranın üstüne sürüldüğünde, bir kaç gün içinde yara iyileşir.
* Mide ülserine karşı kullanılır. Ayrıca haricen yara, yanık, kesik ve egzamada güvenle kullanılabilir.
Kullanılışı: Yağ kötü kokulu ve mide bulandırıcı bir tadı olduğundan sadece, kesme şeker üzerine 3-4 damla damlatılarak mide ülserine karşı kullanılır.
Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon, Reiki, Feng Shui Metafizik / Parapsikoloji Mistisizm, Spiritüalizm, Okultizm ... Astroloji Burçlar,fallar,tarot,Rüya Analizi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.
Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.