Translate

10 Aralık 2016 Cumartesi

Dereotunun Sağlığa Faydaları

 
Dereotunun Sağlığa Faydaları

Sindirim: Çeşitli toplumlarda sindirim sorunlarına karşı kullanılan dereotu sindirime bağlı mide kramplarına ve mide ağrılarına iyi gelir.

2002 yılında yapılan bir çalışmaya (BMC Pharmacology) göre dereotu fazla mide asidi üretimini baskılayarak mide lezyonu (ülser gibi) gelişimini önlüyor.

Ayrıca dereotu yağı anti-spazmodik, gaz giderici, hazmettiricidir ve sedatif özellikleri vardır.

Kolesterol: 2008 yılında İran Biyokimya ve Biyofizik Enstitüsü tarafından hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada dereotu yapraklarının trigliserid değerini %50 toplam kolesterolü ise %20 düşürdüğü belirlenmiş. Bu araştırmada dereotu yapraklarından el edilen özüt kullanılmış olsa da düzenli olarak dereotu yemek kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Şeker: Antiseptik ve lokal anestetik olarak kullanılan bir fenol olan ve dereotunda bulunan “öjenol” diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Ancak bu alanda daha çok araştırma sonucuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Antioksidan: Dereotunun bazı bileşenleri (monoterpene) vücuttaki bazı toksinlerin temizlenmesini sağlayan enzimlerin üretimini tetikliyor. Özellikle sigara dumanının vücutta yarattığı hasarı en aza indirmek için önerilen bitkiler arasında yer alıyor.

Antimikrobiyal: Dereotunun mikropların gelişimini önleyip önlemediği üzerine yapılan çalışmalarda bitkiden elde edilen yağın bazı mikropların gelişimini engellediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir.

Sonuçları 2006 yılında “Journal of Food Science”da yayınlanan araştırmaya göre dereotu yağı bazı gıdalarda (tahıl taneleri, en çok buğday ve arpa üzerinde) bulunan “Fusarium graminearum” ve diğer 5 mikrobun üremesini önlüyor. Benzer bir çalışma Viyana Üniversitesi tarafından yapılmış ve benzer sonuçlar elde edilmiş.

Dereotu Nasıl Kullanılır?

Dereotunun yaprakları gibi tohumlarının da sağlığa faydaları vardır ancak tohumların tadı biraz acı olabilir.

Bitkinin faydalarından en yüksek oranda yararlanmak istiyorsanız kurutulmuş dereotu yerine taze dereotu tüketin. Bitkinin tazeliğini koruması için her zaman buzdolabında muhafaza edin.

Kırılgan bir bitki olduğu için tazeliğini ancak 2-3 gün koruyabilir. Kurutulmuş dereotu ise hava geçirmeyen bir kapta, kuru ve güneş almayan bir yerde saklanmalıdır. Kurutulmuş dereotu gerektiği gibi muhafaza edilirse tazeliğini 6 ay kadar korur.

Yoğurtla karıştırabilirsiniz, cacık hazırlarken kullanabilirsinizSoğuk sandviçlere lezzet verirBalığa yakışırDereotlu ekmek yapabilirsinizSalatalarda diğer bitkilerle birlikte kullanılabilirMenemen hazırlarken kullanabilirsinizHaşlanmış patatesle yenebilirYemeklerden sonra mideyi hafifletmek için yenebilir

Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon, Reiki, Feng Shui Metafizik / Parapsikoloji Mistisizm, Spiritüalizm, Okultizm ... Astroloji Burçlar,fallar,tarot,Rüya Analizi Dereotunun Sağlığa Faydaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.

Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.