Translate

9 Nisan 2015 Perşembe

Meditasyonun ölüm hücrelerine etkisi.. (Kanser)



Bir kullanıcının fotoğrafı.

Meditasyonun kanserin oluşturduğu ölüm hücrelerini değiştirdiğine dair ilk kanıtlar
Yeni bir çalışmada, meditasyon ve yoga gibi düzenli olarak stres azaltma teknikleri uygulayan göğüs kanseri
hastalarında, tedavi sürmese de “fiziksel hücre değişimi” gözlemlendi:
Amerika Kanser Derneği (ACA) tarafından çıkartılan hakemli Cancer dergisinde çıkan çalışmada, katılımcılar en az iki yıl önce göğüs kanseri atlatmış, ortalama 55 yaşındaki belirgin duygusal sıkıntı yaşayan kişilerden oluştu.
Rastlantısal üç grupta incelenen 88 katılımcının, 12 haftalık çalışma öncesinde kan örnekleri incelendi.
İlk grup, haftalık 90 dakikalık toplantılarda “yargılamadan anın farkına varmak” ve Hatha Yoga eğitimlerine tabi tutuldu; dahası katılımcılar her gün evde 45 dakika yoga yaptılar.
İkinci grupsa haftalık 90 dakikalık toplantılarda olumlu-olumsuz duygularını paylaşmaya davet edildi.
Üçüncü, kontrol grubu ise sadece 6 saatlik bir stres azaltma tekniği atölyesine katıldı. Çalışma sonunda kan örnekleri incelendiğinde, bu üç grup arasında dikkate değer farklar gözlemlendi.
Kanada’da, Alberta’da yürütülen çalışmanın başı, Linda Carlson basın bülteninde sonuçları şöyle değerlendirdi
“Farkındalık meditasyonu gibi psikososyal müdahalelerin zihnen daha iyi hissetmeyi sağladığı zaten biliniyordu. Ancak ilk kez biyolojinin anahtar unsurlarını da etkilediğine dair kanıt edindik.”
Çalışmadaki gruplar arasındaki fark telomerlerde:
Kromozomların ucunda kopyalandıkça kısalan, hücrelerin hangi hızla yaşlandığını belirleyen koruyucu protein dizileri mevcut. Bunlara telomer adı veriliyor.
Telomerler tükenince, kromozomlar bozulmaya başlıyor, bu da hücre sağlığına olumsuz etki yapıyor. Çalışma sona erdiğinde, farkındalık eğitimi alıp haftalık toplantılara giden katılımcılarda telomer uzunluklarının değişmediği görülmüş. Halbuki farkındalık eğitimi almayan kontrol grubunda ise telomerler kısalmış.
Carlson, “Üç aylık çalışma dönemi boyunca telomer uzunluğunda böylesi bir farklılık gözlemlemek şaşırtıcıydı” diyor. “Bu durumun sağlığa olası faydalarının nitel olarak belirlenmesi için daha ileri araştırmalar geriyor. Yine de bu umut ve heyecan verici bir keşif.”
Çalışma zihnin ve bedenin birbirini etkilediğini işaret etse de bunun nasıl olduğu, hangi etkenlerle gerçekleştiği belli değil. Telomer uzunluğunu koruyan her iki grup da yaşama stres katan unsurları kabul etmek için zaman harcadı, gerçi her iki grup bunu farklı yöntemlerle denedi.
Meditasyon grup yoga da yaptığı için egzersizin bu sonuçlara etki ettiği düşünülebilir, bu durum sonraki çalışmalarla daha iyi ortaya çıkartılabilir.
Araştırmadaki sonraki basamak, bu sonuçların daha uzun sürede daha büyük gruplarda da geçerli olup olmayacağını, stres azaltımıyla telomer koruma etkisinin kısa süreli olup olmadığını ortaya çıkartmak.
Dahası, telomer uzunluğundaki bu farkların bireyin genel sağlığında gerçekten bir etkisi olup olmadığı da ölçülecek.


Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon, Reiki, Feng Shui Metafizik / Parapsikoloji Mistisizm, Spiritüalizm, Okultizm ... Astroloji Burçlar,fallar,tarot,Rüya Analizi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.

Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.