Translate

16 Mayıs 2015 Cumartesi

Gözler...



Gözler...
"SAĞLIK OLSUN'''in fotoğrafı.
"SAĞLIK OLSUN''
Gözlerle İlgili 33 İlginç Gerçek!
1- Göz renginizi, iriste bulunan melanin seviyesinin belirlediğini biliyor muydunuz? Kahverengi gözlerde, iris daha çok melanin içerir. Mavi gözlerde ise melanin seviyesi daha düşüktür.
2- Eğer gözleriniz maviyse, diğer mavi gözlü kişilerle aynı soydan geliyorsunuz. Mavi gözlere sahip ilk kişi 6000-10000 yıl kadar önce yaşamış. Bu kişiden önce, tüm insanlar kahverengi gözlüymüş.
3- Her gözde ışığa duyarlı 107 milyon hücre bulunur. Gözlerde bulunan 7 milyon koni hücre renkleri ve ayrıntıları görmenize yardım eder. Ayrıca, gözlerinizde, karanlıkta daha iyi görebilmenizi sağlayan 100 milyon çubuk hücre
bulunur.
4- Göz doktorları, muayene esnasında, 6 metre mesafeden okuyabildiğiniz satır 20/20 satırı ise göz sağlığınızın normal olduğunu söylüyor.
5- Görüntüleri ters çeviren bir gözlük taksanız bile beyniniz bu duruma alışacak ve görüntüyü size düz şekilde gösterecektir.
6- Ortalama olarak, her dakika 17 kez, 14 saat içerisinde 14,280 kez ve yılda 5,2 milyon kez göz kırpıyorsunuz. Konuşurken daha fazla göz kırpılır. Kitap okurken ya da buna benzer odaklanma gereken durumlarda daha az göz kırpılır.
7- “Göz açıp kapayana kadar” lafı boşuna değil. Göz kasları en hızlı kaslardır. Genel olarak göz kırpma işlemi 100-150 milisaniye sürer. Sadece bir saniyede 5 defaya kadar göz kırpabilirsiniz.
8- Göz kırpmak göz yaşını gözün tamamına dağıtarak göz yüzeyindeki kiri temizlemeye yardımcı olur. Gözyaşı gözü nemlendirmeye ve kayganlaştırmaya yardımcı olur ve ayrıca önemli anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.
9- Yaşlandığında herkes katarakt olur. Kataraktın, yaşlandıkça saçların beyazlaması gibi normal bir şey olduğunu düşünebilirsiniz, doğal gelişen bir durumdur. İnsanlarda kataraktın ortaya çıkma yaşı ortalama 70'tir.
10- Gözlerinizle değil, beyninizle görürsünüz. Bunu zaten bildiğinizi söyleyebilirsiniz, ancak çoğu zaman bulanık veya az görme gözün kendisinden kaynaklanmaz. Beynin görme korteksinde bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir.
11- Gözleriniz kör noktalara adapte olabilir. Glokom gibi belli başlı göz sorunları görüşünüzde kör noktaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tıpkı ters çevrilmiş görüntüye alışmanız gibi beyniniz boşlukları doldurarak kör noktalara adapte olmanızı sağlar.
12- 20/20 görüş en iyi görüş değildir. Tipik harf testinde, 20/20 görüş alttan birinci satırdır. Onun altındaki satır çok daha küçüktür ve bu satırı görebilirseniz bu sizin 20/16 görüşe sahip olduğunuz anlamına gelir. Kaydedilmiş en iyi insan gözü görüşü 20/8'dir, yani bu normal insanların 8 feet (2.5 metre) mesafeden gördüğü şeyi, siz 20 feet (6 metre) mesafeden görebilirsiniz demektir.
13- Kuruduğunda gözleriniz sulanır. Gözyaşı üç farklı bileşenden oluşur; yağ, mukus ve tabii ki su. Eğer bu bileşenler doğru miktarlarda olmazsa gözleriniz kuruyabilir. Bu tür bir kuruluğa tepki olarak beyniniz daha fazla gözyaşı üretir.
14- Gözler çok hızlı iyileşir. Düzgün bir bakım ile gözün kornea yırtığını onarması sadece 48 saat sürecektir.
15- Yenidoğanlar gözyaşı üretmez. Bağırarak ağlamalarına karşın, bebeklerde 4-13 haftalık oluncaya kadar gözyaşı olmaz.
16- Henüz göz küresi nakli yapılamamaktadır. Göz ile beyin arasındaki bağlantıyı sağlayan optik sinir herhangi bir müdahaleye karşı son derece hassastır.
17- Ortalama bir göz küresi 2,25 cm çapında ve 7 gr ağırlığındadır.
18- Heterokom, İki gözü de doğuştan farklı renklerde olan kişileri tanımlamak için kullanılan terimdir.
19- Vücuttaki tüm kaslar göz önünde bulundurulduğunda göz kasları en aktif olanlardır.
20- Tam olarak işlevsel olmak için gözleriniz iki milyondan fazla çalışır kısımdan oluşmuştur.
21- Köpekbalığı korneaları insan gözü korneasına son derece benzerdir. Bu benzerlikten dolayı göz ameliyatlarında nakil için kullanılır.
22- Göz renginiz değişebilir! Mavi veya yeşil pigmentler iriste veya göz sıvısında bulunmaz. Aynı gökyüzü gibi gelen ışığın etkisiyle böyle görünür ve ışığa göre değişebilir. Yani göz renginiz ileride değişebilir!
23- Dünya popülasyonunun %99'u 43-50 yaşları arasında gözlüğe ihtiyaç duymaya başlar. Çünkü yaşa bağlı olarak görme duyusu zayıflar.
24- Uyanık olduğunuz sürenin %10’unda, göz kırpmanızdan dolayı göz kapaklarınız kapalıdır.
25- Bir çok insan genellikle tek gözünü kullanarak bakılması gereken hususlarda (fotoğraf çekmek, içi dar bir şişenin içine bakmak, mikroskopla gözlem yapmak vs.) sağ gözlerini kullanırlar.
26- Uzayda astronotların göz hareketlerinin incelenmesi sonucunda, gözlerin dünyadakinden 10 kat daha fazla hareket ettiği görülmüştür.
27- Dünya üzerinde renk körü erkekler sayıca kadınlardan fazladır. İstatistiklere göre her 12 erkekten bir tanesi, kadınlarda ise her 200 kişiden biri renk körüdür.
28- Gözlerdeki odaklanma kaslarının günde 100 bin kere çalıştığını biliyor muydunuz? Eğer bacak kaslarınız, göz kaslarınızın yaptığı işi yapsaydı, 80 km hiç duraksamadan ve yorulmadan yürüyebilirdiniz.
29- Eğer dünya düz olsaydı 48 km uzaklıkta yanan bir mumu rahatlıkla görebileceğinizi biliyor muydunuz?
30- Loş ışıkta okuma gözleri yorar, ama tahrip etmez! Parlak ışık gözleri rahatsız eder, ama tahrip etmez!
31- Gözler saatte 36 bin bit bilgi işler.
32- Gözler beyne giden yolların %65 ini kullanır.
33- Gözler vücudun dinlenmeye ihtiyaç duymadan gece-gündüz çalışabilen tek organıdır. Göz kapaklarınız, dış kasları dinlenmeye ihtiyaç duyar ama gözler duymaz.


Alternatif tıp, şifalı bitkiler, Yoga, Meditasyon, Reiki, Feng Shui Metafizik / Parapsikoloji Mistisizm, Spiritüalizm, Okultizm ... Astroloji Burçlar,fallar,tarot,Rüya Analizi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız.

Bu sitede verilmeye calisilan genel bilgiler, size doktorunuza gitmeden once bilgi vermesi yonunde hazirlanmistir. Sizin klinik durumunuza gore en uygun ve detayli bilgiyi almak icin mutlaka doktorunuzla gorusunuz.